Tips voor veilig internetten

Veilig internetten, hoe doe je dat? Gelukkig komt er meer boerenverstand bij kijken dan raketwetenschap. Internet is een plek waar iedereen zich kan voordoen hoe hij of zij wenst. Dat brengt gevaren met zich mee. Op internet weet je eigenlijk nooit of iemand is wie hij of zij zegt dat-ie is. Dat is een menselijk aspect waar je op internet rekening mee moet houden. Er zijn echter ook een aantal technische aspecten die belangrijk zijn. In deze cursusveilig internettenzetten we alle weetjes over veiligheid op internet op een rij.

Tip 1: Veiligheid op social networking sites

Social networking sites zoals Facebook en Hyves zijn een leuke manier om met vrienden in contact te blijven of om met nieuwe mensen in contact te komen. Je moet echter wel in je achterhoofd houden dat iemand op internet zich gemakkelijk als iemand anders kan voordoen. Mensen kunnen liegen over hun leeftijd, hun geslacht, afkomst en over hun intenties. Hoe lang je ook met iemand gepraat hebt via internet, onthoud altijd dat het vreemden blijven.

  • Geef nooit zomaar je persoonlijke gegevens aan iemand.
  • Ga niet in op aanbiedingen van mensen die je niet kent.
  • Denk na of je iemand goed genoeg kent om hem/haar als vriend te accepteren.
  • Zoek uit hoe je je profiel kunt beveiligen, zodat bijvoorbeeld alleen vrienden het kunnen zien.
  • Als je profiel helemaal publiek is, bedenk dan goed wat je erop zet. Werkgevers, vrienden, vriendinnen en buren kunnen alles lezen. Heb je net een nieuwe laptop van duizend euro en ga je drie weken op vakantie? Zet het vooral niet op je publieke Facebook-profiel!
  • Bedenk dat foto’s ook voor iedereen zichtbaar zijn en dat ze ook opgepikt worden door Google.

Tip 2: Herken phishing mails

Hoe oud email inmiddels ook is, het blijft een gewild medium voor oplichters en ander gespuis. Ook voor e-mail geldt dat je nooit weet of de afzender is wie hij of zij zegt dat-ie is.Phishingis een van de populairste methoden om mensen via e-mail op te lichten. Bij phishing sturen oplichters valse emails uit naam van een organisatie, bijvoorbeeld een bank. Het doel is meestal om achter de persoonlijke gegevens, zoals creditcardnummers en inloggegevens te komen, zodat geld gestolen kan worden. Phishing mails zijn te herkennen aan de volgende kenmerken.

  1. De mail lijkt op de mail van een bekende organisatie, meestal een bank.
  2. De mail probeert een vertrouwde indruk te wekken.
  3. De mail probeert je aan te zetten om persoonlijke gegevens vrij te geven.
  4. De mail bevat meestal een vorm van dreiging.
  5. De mail bevat een link naar een domein dat lijkt alsof het van de echte bank is.

Reageer nooit op ongevraagde verzoeken via mail om gegevens af te geven of in te loggen. Je bank zal zulke mails nooit versturen. Zulke verzoeken zijn per definitie niet veilig.

Tip 3: Open nooit zomaar bestanden

Als je via mail een bestand opgestuurd krijgt waar je niet om gevraagd hebt moet je erg op je hoede zijn. Zeker als het een .zip of een .exe bestand is is de kans groot dat het om rottigheid zoals spyware gaat. Op zich is het downloaden van zo’n bestand nog niet schadelijk. Het gevaar begint wanneer je het bestand uitvoert op je computer. Scan bestanden die je niet vetrouwt daarom altijd met een virusscanner voordat je ze opent. Het allerveiligste is natuurlijk om bestanden die je niet vertrouwt niet eens te downloaden.

Download alleen bestanden van websites en andere bronnen die je vertrouwt, spyware en virussen worden ook vaak versrpeid via malafide websites. Veel antivirus-programma’s scannen automatisch bestanden die je downloadt en sommige browsers, zoals Mozilla Firefox hebben een ingebouwde virus scanner.

Met downloadprogramma’s zoals UTorrent is de kans ook aanzienlijk dat je een keer een virus of spyware downloadt. Scan bestanden die je niet vertrouwt met een virusscanner.

Tip 4: Installeer een firewall en virusscanner

De beste methode om kwaadaardige programma’s van je computer te houden is oppassen welke bestanden je downloadt en opent, maar hoe goed je ook oplet, er glipt weleens iets tussendoor. Dan is het handig om een goede virusscanner en firewall te hebben.

Virusscanner

Installeer een virusscanner en zorg bpvendien dat de virusscanner up to date is. Het is belangrijk dat een virusscanner zichzelf steeds kan updaten, anders is de scanner niet op de hoogte van de laatste virussen.

Anti-spyware en malware

Installeer software die controleert op spyware en andere malware. Spyware is software die persoonlijke gegevens steelt van je computer en verstuurt via internet. Malware is een algemene term voor software die oneigenlijk gebruik maakt van je computer. Zo zijn er bijvoorbeeld ook programma’s die automatisch advertenties tonen op je desktop.

Firewall

Een firewall filtert inkomend en soms ook uitgaand verkeer en blokkeert onveilig verkeer. Het veiligste is om een firewall te hebben die ook uitgaand verkeer controleert. Dit voorkomt dat een virus informatie van uw computer kan stelen en op kan sturen.

Lees meer over firewalls en virusscanners in het artikel Computer beveiligen met antivirus software en een firewall.