TIPS voor kopen van een Laptop
Laptop kopen? Een aantal tips
Het is makkelijk om verstrikt te raken in de vele verschillende modellen, opties en prijzen van laptops als je een laptop gaat kopen. In dit artikel lees je hoe je laptops kunt vergelijken en waar je op moet letten als je een laptop gaat kopen. Op de tweede pagina van dit artikel laat ik zien welke sites en bronnen je kunt gebruiken om laptops te vergelijken.
Laptop processoren
Een laptop moet zuinig zijn met energie en niet te warm worden. Dat is waarom processorbouwers tegenwoordig veel aandacht besteden aan het energieverbruik en de warmteontwikkeling van hun (laptop)processoren. Een zuinige processor betekent een minder warme laptop en een langere levensduur van de batterij.
De snelheid van de processor is natuurlijk ook niet onbelangrijk. Hoe snel een processor is, is altijd een kwestie van vergelijken. Hier ga ik op de volgende pagina op in, als ik de specificaties van twee laptops naast elkaar leg.
Laptop RAM geheugen
Het RAM geheugen is een belangrijke overweging voor elke computer, of het nu een desktop of een laptop is. De meeste laptops zijn tegenwoordig met enkele gigabytes geheugen uitgerust. Hoeveel geheugen je nodig hebt is afhankelijk van je besturingssysteem en het aantal programma’s dat je naast elkaar gebruikt. Zo heeft een laptop die Windows XP als besturingssyteem gebruikt minder geheugen nodig dan een computer die Windows Vista gebruikt.
Een groot geheugen is vooral handig als je gewend bent om met veel (zware) programma’s en bestanden tegelijk te werken. Hoeveel geheugen precies goed is staat nooit helemaal vast. Ik houd over het algemeen de volgende richtlijn aan. Voor niet-intensief gebruik, zoals tekstverwerken, internetten en mailen is 2Gb ruim voldoende. Ga je aan de slag met zware softwareontwikkelomgevingen, grafische tools zoals Photoshop, VM Ware images, grote filmbestanden, etc, kortom, zware toepassingen, dan is 3 of zelfs 4 gigabyte aan te raden, zeker als je met meer van zulke programma’s tegelijk werkt.
In de laptops die ik in mijn handen heb gehad was het altijd mogelijk om zelf relatief eenvoudig geheugen bij te plaatsen. Mocht je eventueel tekort komen dan is daar dus een mouw aan te passen.
Beeldscherm
Het is altijd aan te raden een laptopbeeldscherm eerst in de winkel te bekijken voordat je de laptop daadwerkelijk gaat kopen. Er zijn redelijke verschillen in beeldkwaliteit tussen de verschillende laptops, bovendien zijn er verschillende afmetingen en resoluties en verhoudingen.
Ten eerste is er het verschil in verhoudingen. Laptops worden steeds vaker uitgerust met een breedbeeldscherm met een verhouding 16:9 (breedte:hoogte) in plaats van de klassieke 4:3 beeldverhouding. Laptops met een breedbeeldscherm hebben dus een breder scherm dat iets minder hoog is. Sommige mensen vinden het prachtig, andere willen er niets van weten. Ik heb zelf een lichte voorkeur voor breedbeeld, omdat ik het makkelijker vind werken in programma’s als Photoshop en softwareontwikkelomgevingen. Er is meer ruimte voor menuutjes die je meestal aan de zijkant plaatst. (Kleurmenu’s of layermenu’s in Photoshop, projectoverzicht in Eclipse, etc).
Laptopschermen kom je tegen in formaten tussen de 7 en 17 inch diagonaal. Het beeldscherm is een component dat relatief veel stroom gebruikt. De allerkleinste laptops met schermen van slechts 7 of 12 inch zijn aantrekkelijk voor mensen die heel vaak op stap zijn en die lang met hun laptop batterij moeten kunnen werken. 14 en 15 inch laptops zijn het meest gangbaar. Ze hebben een comfortabel beeldformaat en zijn redelijk mee te slepen. Een 17 inch laptop kan vervelend worden om mee te nemen, omdat-ie zwaar is. Bovendien gebruikt een 17 inch scherm natuurlijk relatief veel energie wat voor een korte levensduur van de batterij zorgt. 17 inch laptops zijn daarom wel populair als vervanger van de desktop computer.
De resolutie van een beeldscherm bepaalt hoeveel detail het beeldscherm kan weergeven. De resolutie geeft aan uit hoeveel pixels het beeld is opgebouwd. Een beeldscherm met een resolutie van 1280 x 1024 bestaat uit 1280 x 1024 = 1.3 miljoen pixels. Hierbij is 1280 de breedte en 1024 de hoogte. De resoluties van laptopbeeldschermen lopen sterk uiteen. Veel voorkomende resoluties zijn 1280 x 1024 pixels, 1400 x 1050 pixels en 1920 X 1200 pixels.
Hoe hoger de resolutie, hoe hoger het detail en hoe kleiner dingen op het scherm zijn. Een desktopikoontje zal er op een 1280 x 1024 scherm groter uitzien dan op een 1920 x 1200 scherm. Welke resolutie prettig is, is persoonlijk. Over het algemeen zijn schermen met een hogere resolutie duurder. Dat betekent niet dat ze per definitie beter zijn. Veel mensen vinden bijvoorbeeld letters op een 1920 x 1200 scherm te klein om te lezen.
Het is mogelijk om je laptopscherm op een andere resolutie te zetten via Windows. Bij laptopschermen is dit echt niet aan te raden. Zet je bijvoorbeeld een 1920 x 1200 scherm op 1024 x 768 dan moet het scherm het beeld weergeven op een resolutie waar het niet voor gemaakt is en dat resulteert meestal in kwalitietsverlies en minder scherp beeld.
Het is gezien de kwaliteitsverschillen tussen schermen en de verschillende resoluties absoluut aan te raden een laptopscherm eerst in de winkel te bekijken voordat je tot kopen overgaat.
Harddisk
Laptops zijn meestal uitgerust met tragere harddisks dan desktop computers. In laptops vind je over het algemeen harde schijven die 4200 of 5400 rondjes per minuut draaien, terwijl desktop computers vaak van een 7200rpm harddisk voorzien zijn. Eigenlijk is dat jammer, want uit tests is gebleken dan 7200 rpm schijven niet significant meer energie verbruiken, terwijl ze toch een snelheidswinst van zo’n 10% opleveren. Naast snelheid is de grootte van een harddisk natuurlijk belangrijk. Voor een student kan 50Gb meer dan genoeg zijn, terwijl iemand die veel met grafische bestanden, muziek en films werkt beter een laptop kan kopen met enkele honderden gigabytes.
Sinds 2008 worden laptops ook uitgerust met Solid State Disks. Dit zijn harde schijven die gegevens elektronisch opslaan in Flash geheugen. De ontwikkelingen op het gebied van Solid State Disks staan op dit moment nog wat in de kinderschoenen, maar beloven veel moois voor de toekomst. SSDs kunnen aanzienlijk sneller zijn dan coventionele hardidisks. Bovendien verbruiken ze minder energie en zijn ze beter bestand tegen schokken.
Andere drives
Bedenk wat voor media je allemaal wil kunnen spelen en eventueel branden op je laptop. De meeste laptops zijn uitgerust met een DVD lezer/brander. Erg handig, want je hebt daarmee veel functionaliteit in een apparaat. Je kunt er echter ook een laptop kopen zonder drives. CD en DVD lezers en branders kun je later ook nog aanschaffen als externe apparaten die je via USB aansluit. Het voordeel hiervan is dat je ze thuis kan laten als je ze niet nodig hebt en dat je een dunne en lichte laptop kan kopen. Het meest gangbare is een standaard ingebouwde DVD lezer/schrijver.
Netwerk en internet
Een laptop kan voorzien zijn van verschillende manier om met een netwerk en internet te verbinden. Allereerst kennen we nog altijd de klassieke analoge 56k modem. Hier gaat een telefoonsnoer in. Zo kun je via de telefoon inbellen op internet via een ISP. Hiervoor betaal je uiteraard telefoonkosten. Tegenwoordig internet je natuurlijk liever via een breedbandverbinding tegen een vast tarief per maand.
Alle laptops zijn standaard uitgerust met een RJ45 aansluiting voor een UTP netwerkkabel. Hier gaat een normale netwerkkabel in. Met deze ingang kun je jezelf toegang verschaffen tot een bekabeld netwerk.
Tegenwoordig worden alle laptops uitgerust met een ingebouwde draadloze netwerkkaart. Erg handig, want als gebruiker kan je daarmee in steeds meer openbare gebouwen en plaatsen verbinding maken met het internet via zogeheten wi-fi hotspots of access points. Zeker als je een moderne laptop kopen gaat zul je een draadloze netwerkkaart standaard aantreffen in de uitrusting.
Gewicht
Het gewicht van laptops loopt vrij sterk uiteen. Een laptop met een stevige behuizing, een 17 inch scherm en een ingebouwde CD/DVD weegt uiteraard meer dan een ‘minimum’ laptop. Denk ook aan het gewicht als je een laptop gaat kopen, in het bijzonder als je erg veel op stap gaat met je laptop kan het vervelend zijn als het apparaat erg zwaar is.
Service en garantie
Laptops zijn apparaten die je over het algemeen niet zo makkelijk zelf kan repareren. Het is daarom aan te raden een laptop te kopen met een goed servicecontract. Veel laptopfabrikanten verkopen servicecontracten los van de laptops (bijvoorbeeld Acer, Dell, HP). Je kunt jezelf met zo’n contract verzekeren van extra garantie en service voor een bepaalde periode. Een bijzonder punt wat aandacht verdient is de garantie op het beeldscherm. Zoals eerder besproken in het artikel over TFT schermen zijn dode pixels een vervelend maar helaas vaak voorkomend probleem bij TFT schermen. Lees goed welke voorwaarden er gelden op het gebied van service, ondersteuning en garantie en in het bijzonder voor het beeldscherm.
Niet elk bedrijf levert even goede ondersteuning. Je kunt op fora op internet vaak verhalen vinden over de garantie-afhandeling van de verschillende fabrikanten. Doe er je voordeel mee.
Laptops vergelijken
Zoals ik al zei is het niet moeilijk om gek te worden van de hoeveelheid verschillende technische specificaties en bijbehorende termen en afkortingen die je tegenkomt als je een laptop wil kopen. Dat is ook niet raar. Er worden constant nieuwe processoren, geheugens, chipsets en andere onderdelen op de markt gebracht. Hoe vergelijk je die? Wat is sneller en is die extra snelheid de hogere prijs waard? Op deze pagina lees je welke bronnen je kunt gebruiken als je laptops wil vergelijken.
Het vergelijken van de onderdelen van verschillende laptops kan soms wat lastig zijn, speciaal al je niet of niet meer thuis bent in de modellen en snelheden van de huidige laptopprocessoren, videokaarten en harddisks. Het vergelijken van bijvoorbeeld processoren puur aan de hand van de kloksnelheid (het aantal megahertz) werkt meestal niet. Een processor van type A kan met een lagere kloksnelheid soms meer werk verzetten dan een processor van type B met een hogere kloksnelheid. Het is dus niet direct aan de specificaties te zien welke processor sneller is. En bovendien verschillen de prestaties ook nog eens per type bewerking. En dat geldt eigenlijk voor veel componenten. Twee harde schijven die beide op een snelheid van 5400 RPM (rotations per minute) draaien zijn niet noodzakelijk even snel. De toegangstijd, buffergrootte, etc spelen ook een rol. Je moet er maar zin in hebben om dat allemaal uit te zoeken! Gelukkig zijn er veel sites die laptops en laptoponderdelen vergelijken.
Hardware testers
Maar hoe vegelijk je dan laptops? Zoals ik al suggereerde is het het beste om dat aan anderen over te laten. Er zijn tal van websites die alle soorten hardware testen met ‘benchmark’ software. Benchmarken is het bepalen van de snelheid van hardware. (In de bredere zin van het woord betekent benchmarken het bepalen van de waarde, snelheid of kwaliteit van iets, maar dat terzijde) Met een benchmark-programma als HDTach kun je bijvoorbeeld de snelheid van harddisks bepalen. Er zijn tal van benchmarkmethoden voor verschillende onderdelen en gelukkig zijn er een hoop mensen die hun zaterdagavond besteden aan het uitvoeren van dit soort tests.Nog gelukkiger is het dat ze hun bevindingen op internet plaatsen op sites zoals tomshardware.com, tweakers.net, anandtech.com en arstechnica.com.
Tips en sites
Ik gebruik zelf altijd van dit soort testsites om verschillende onderdelen te vergelijken. Zo zijn de Mobile CPU charts van tomshardware.com vreselijk handig bij het kiezen van snelste processor voor je geld. Sowieso zijn de prestatiegrafieken van tomshardware.com een goede bron van prestatie-informatie.
Op laptopreview.com vind je tests van een grote hoeveelheid laptops. Notebookreviews.com bekijkt ook de bouwkwaliteit, het uiterlijk, het beeldscherm, het toetsenbord en de geluidskwaliteit van laptops.
Ook Anantech besteedt ruim aandacht aan laptops. Je vindt er roundups van verschillende modellen met dezelfde chipset, besprekingen van individuele modellen en prestatiemetingen.
En als je het daar allemaal niet kunt vinden kun je natuurlijk altijd nog Google gebruiken om een review van een laptop of een onderdeel te vinden.