Bescherm je privacy op Facebook met lists

Bescherm je privacy op Facebook met lists

Facebook heeft in de afgelopen jaren nogal wat kritiek te verduren gekregen op het gebied van privacy. Gebruikers vonden het te ingewikkeld om op Facebook hun privacy te beschermen. Facebook heeft gereageerd met uitgebreidere en eenvoudigere mogelijkheden voor het beschermen van je privacy. Een van de beste mogelijkheden is het gebruik van friends lists, ofwel vriendenlijsten. Deze stellen je in staat om dingen te delen met specifieke mensen binnen je online vriendenkring, terwijl ze voor andere verborgen blijven. Sommige foto’s wil je bijvoorbeeld wel met je directe vrienden delen, maar niet met collega’s. In dit geval bieden lists de oplossing!

Wat zijn lists?

Een list is een virtuele bak waar je vriendin kunt zetten. Je kunt voor alle dingen die je deelt op Facebook aangeven voor welke vriendenlijsten ze bestemd zijn. Denk bijvoorbeeld aan berichten, foto’s, status updates, maar ook profielinformatie. Je vindt lists als je naar je Facebook homepage gaat aan de linkerkant van het scherm, naast de News Feed.

Elk Facebook account heeft standaard vier lists:

  • Close Friends – Voor je belangrijkste vrienden.
  • Acquaintances – Voor mensen waar je minder close mee bent.
  • Family – Voor familie.
  • Restricted – Voor mensen waar je wel verbonden mee wil blijven, maar die weinig van je mogen zien. Mensen in de lijst restricted zien alleen dingen die je “public” deelt. Later meer hierover.[

Hoe maak ik zelf een list?

Als je niet genoeg hebt aan de standaard lists, dan kun je ook zelf een lijst maken. Als je op het kopje “Lists” klikt aan de linkerkant van de News Feed dan kom je op de overzichtspagina voor lists (http://www.facebook.com/bookmarks/lists). Hier kun je zelf een nieuwe lijst aanmaken met de knop “Create a List”.

Hoe voeg ik mensen toe aan een list?

Mensen toevoegen aan een list kan op twee manieren. Als je naar de overzichtspagina van lists gaat (zie boven) en je klikt op een lijst dan vind je aan de rechterkant van de pagina de opmerking “Add friends to this list” in een zoekvak. Hier kun je de namen van vrienden invoeren die je aan die list wil toevoegen.

De tweede manier om mensen aan een list toe te voegen is om naar de Facebook-pagina van een persoon uit je vriendenlijst te gaan en je muis te laten rusten op de Friends-knop rechtsboven. In het uitklapmenu dat verschijnt kun je een lijst kiezen waar de persoon aan toegevoegd moet worden.

Het is mogelijk om een persoon aan meerdere lijsten toe te voegen. Zo kun je lijsten laten overlappen. Je kunt bijvoorbeeld een van je collega’s ook in je “close friends” list hebben.

Hoe beperk ik wat mensen in een lijst van mij kunnen zien?

Voor de bescherming van je privacy op Facebook is het natuurlijk het meest waardevol om te kunnen bepalen wat mensen in een bepaalde lijst wel en niet te zien krijgen. Je kunt voor elk bericht of elke foto die je op Facebook plaatst bepalen door welke list(s) het gezien mag worden. Dat doe je met de “Audience Selector”.

Zoals je ziet verschijnt de Audience Selector onder het vak waar je een berichten mee kunt plaatsen, maar de Audience Selector verschijnt op nog meer plekken, zoals bij foto’s, maar ook bij profielinformatie.

Misschien wil je je seksuele voorkeur alleen met je naaste vrienden delen?

Hoe beperk ik wat ik zie van mensen in mijn lists?

Voor de privacy is het fijn om te kunnen beperken wat anderen van jou zien, maar lists bieden ook de mogelijkheid om te bepalen wat jij van anderen ziet. Zelf ben ik niet zo geïnteresseerd in informatie over de Facebook-spelletjes die mensen in mijn vriendenlijst spelen. Dat wil ik dus graag uit kunnen zetten. Ik hoef ook niet dagelijks op de hoogte te blijven van mensen die ik niet zo goed ken en weinig spreek. Ik zou deze mensen in een lijst kunnen plaatsen en voor die lijst instellen dat ik geen status updates en comments hoef te zien.

Om voor een lijst te kiezen wat je wel een niet wil zien van personen in die lijst ga je eerst naar het lijstoverzicht. Klik aan de linkerkant van de pagina op het kopje “Lists” en dan eventueel op “More”. Je komt dan op het overzicht van lists terecht.

Selecteerd nu een list in het overzicht en klik op de list-pagina rechtsboven op de knop “Manage List” en dan “Choose Update Types…”. Je moet nadat je Choose Update Types hebt gekozen opnieuw de Manage List knop aanklikken om de update types te zien. Vink in de lijst uit wat je niet wil zien en klaar ben je! Dat geeft rust, zo’n beperkte lijst met updates.